čtvrtek 4. června 2015

Duhový dort

Duhový dort je další z řady Výzvy pro odvážné z časopisu Gurmet. Musím říct, že tyto výzvy mě docela baví a to kvůli tomu, že nikdy nevím, co nakonec budu péct a také se často donutím vytvořit věci, které bych jinak možná vůbec nezkoušela, ať už z různých důvodů. 
Práce na duhovém dortu byla zábavná a výsledek více než veselý. Nejdůležitější je ale chuť a se též povedla. Na tento dort se používá hutnější těsto, které udrží mnoho vrstev na sobě a korpus nevlhne a drží tvar. I když jsem dort nepekla pro žádné dítko, úsměv na tvářích vytvořil zaručeně i dospělým :)



Suroviny:
na 1 korpus (bude potřeba alespoň 5 korpusů)
1 vejce
50 g změklého másla
100 cukru krupice
půl lžičky prášku do pečiva
pár kapek vanilkového extraktu
3-4 lžíce mléka
gelová potravinářská barva (wilton) v pěti (šesti) barvách duhy

na krém
200 g krémového sýra
250 g mascarpone
80 - 100 g cukru moučka
350 ml smetany ke šlehání

na bílou ganache
300 g bílé čokolády
100 ml smetany ke šlehání

na potah
cca 700 g marcipánu nebo bílé potahovací hmoty (Formix nebo K1)
cukr moučka na podsypání

Postup:
Nejdříve si připravíme ganache z bílé čokolády, kterou je dobré připravit den dopředu z důvodu dlouhého tuhnutí. Čokoládu nalámeme na jednotlivé kostičky a dáme do hlubší mísy. Smetanu přivedeme k varu a čokoládu jí přelijeme. Necháme pár minut stát a pak čokoládu se smetanou rozmícháme dohladka. Ganache necháme trochu zchladnout a poté překryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout a zatuhnout do druhého dne.
Druhý den pokračujeme přípravou jednotlivých korpusů. Všechny suroviny na 1 korpus postupně vyšleháme a nakonec obarvíme potravinářskou barvou. Těsto dáme do dortové formy (či jiné nízké kulaté formy) o průměru cca 20 cm a pečeme ve vyhřáté troubě (180 °C) přibližně 10 minut a poté necháme chladnout na mřížce. Stejným způsobem upečeme všechny korpusy - měli bychom jich mít 5 nebo 6 (podle uvážení).

Když korpusy chladnou, připravíme krém: sýr, mascapone a cukr vyšleháme dohladka. Stranou ušleháme smetanu a opatrně vmícháme k mascarpone. Vychladnuté korpusy seřízneme, je-li to potřeba a seřadíme podle barev duhy. Na každou placku rovnoměrně rozetřeme čtvrtinu (pětinu) krému přiklopíme poslední červenou vrstvou. Složený a promazaný dort vychladíme v lednici asi hodinu. Poté začneme celý povrch dortu potírat ganache a snažíme se vytvořit jednotnou a hladkou vrstvu. Dort dáme opět důkladně vychladit do lednice.
Mezitím si na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem důkladně propracujeme potahovací hmotu, až je měkká a tvárná. Poté z ní vyválíme kulatou placku dost velkou na to, aby pokryla celý dort. Při vyvalování opět podsypáváme cukrem.
Dejte si pozor, aby placka nebyla příliš slabá, při nanesení na dort by se začala trhat.
Nanesený marcipán po celém povrchu uhladíme a přebytky odkrojíme a zahladíme. Z těchto obarvených zbytků můžeme vytvořit různé ozdoby (např. květy), které rozmístíme po povrchu dortu.




4 komentáře:

  1. Jéééé, tak ten je vážně nádherný :-) Akorát mě na tom odrazuje to potravinářské barvivo .. to asi moc přírodní nebude co? :-/

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. No já takový dort pekla jenom kvůli výzvě, ale byla to zábava. Je pravda, že ten dortík má být hlavně pro efekt a bez potravinářských barev se to bohužel neobejde. Já používám barvy Wilton a ty jsou alespoň kvalitní.

    OdpovědětVymazat
  3. Gurmet mám taky ráda a zkouším z něj různé recepty a vždy se něco přiučím. Nápad s výzvou se mi taky hodně líbí, navíc se mi podařilo hned při první účasti s mrkvovým dortem vyhrát hlavní cenu, takže si u mě Gurmet opravdu našplhal :) Váš dort je opravdu krásný, obdivuju čistý řez a držím palce, aby byl vítězný ;)
    www.kucharkapro2.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Evo za milé povzbuzení. Váš fialkový si dobře pamatuji, protože byl moc hezký :)

      Vymazat