neděle 7. června 2015

Jednoduchá špenátová polévka s krutony

Tak jsme si dnes užívali slunečné nedělní odpoledne na kafíčku u rybníka a hostům vedle nás u stolu zrovna přinesli špenátovou polévku. Zavoněla až k nám a muž na mě udělal smutné oči, že už jsem ji dlouho nedělala a že by si jí moc rád dal. No a tak když jsme dorazili domů, zkontrolovala jsem zásoby a rovnou jsem se do ní pustila. Krémová špenátová s křupavými krutonky prostě nemá chybu!



Suroviny:
200 - 250 g mraženého špenátu
1 malá cibule, 2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
500 ml zeleninového (kuřecího) vývaru
1 větší brambora
100 ml smetany 12%
2 lžíce oleje
sůl, pepř

4 plátky tmavého nebo celozrnného toustového chleba


Postup:
Nejdříve si připravíme podle vlastního receptu zeleninový nebo kuřecí vývar. Když si nechceme připravovat vlastní, použijeme bujón z kostky.
V hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zeklovatět najemno nasekanou cibuli, Nasekanou jarní cibulku (i zelenou část) přidáme o trochu později, spolu s prolisovaným česnekem. Vše necháme  chvíli opékat a pak přidáme zmražený špenát, přiklopíme pokličkou a dusíme. Špenát občas promícháme a když je zcela rozmrazený zalijeme vývarem. Do polévky přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou bramboru, lehce osolíme, opepříme a vaříme asi 5 - 7 minut.
Je-li brambora měkká, odstavíme polévku z plamene a rozmixujeme ji ponorným mixérem dohladka. Poté vrátíme zpět na oheň, zalijeme smetanou a promícháme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem a prováříme asi dvě minuty. 

Na krutonky nakrájíme toustový chleba na kostky a nasucho opečeme na pánvi dozlatova. Nebo můžeme celé plátky opéct na vyšší stupeň v toustovači a již upečené nakrájet na kostky.
Krutonky servírujeme k polévce zvlášť v misce a každý si nabírá podle chuti.






2 komentáře:

  1. Špenátovou miluju .. mňam. Jak ji vidím, úplně jsem na ni dostala chuť. Asi už vím, co bude zítra na oběd :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a není nad to, když má člověk za dvacet minut hotovo :) To hlavně po příchodu z práce člověk oceni :)

      Vymazat