pondělí 1. června 2015

Prague Food Festival 2015

Letošní Prague Food Festival byl pro mě v pořadí už čtvrtý. Kulinářskou událost na Pražském hradě si prostě nemůžeme nechat ujít a stala se to pro nás taková malá každoroční tradice. Někteří tvrdí, že akce je přeplněná a snobská, ale já s tím tak úplně nesouhlasím. S více lidmi počítat musíte, ale atmosféra je tu přátelská a uvolněná, co je vidět i na pestrém vzorku návštěvníků. Festival se koná v průběhu tří dnů a my si většinou s oblibou vybíráme neděli, kdy je zde o trochu volněji než třeba v sobotu. Když vyjde počasí (což letos vyšlo skvěle), tak se můžete těšit na samé zajímavé kulinářské zážitky. 

My osobně si nevybíráme den návštěvy podle daných restaurací, ale naopak si vybereme den a nechápeme se překvapit prezentovanými restauracemi. Letošní ročník festivalu byl ve znamení zdravého a alternativního stravování a nechyběla ani hmyzí kuchyně pro odvážlivce. Obecně se dá říct, že PFF se snaží jít s dobou a pro návštěvníky neustále připravovat něco nového.
V pátek prezentovali své výtvory i Secret of Raw, u kterých jsem moc chtěla ochutnat, ale tak snad příště. Jinak prezentovaných restauracích je tu více než váš žaludek a peněženka většinou dokáže zvládnout a tak doporučuji chodit ve dvou, kdy si jídla můžete vzájemně ochutnávat. 

My jsme ani tak nestačili velkou část z nabízených lahůdek ochutnat, ale o některých z nich se s vámi podělím blíže.



Jako první jsme vyzkoušeli, co připravili v Le Grill restaurant z hotelu The Mark z Hybernské ulice. A jelikož nás už na pohled jídla zaujala, zkusili jsme celé menu. Ani jeden z chodů mě nezklamal - králičí terina s rilette měla zajímavou, ale jemnou chuť, hovězí pupek výborně dochucený a akorát medium - jen těmi plastovými příbory se u toho člověk zapotil. Podával se mimo jiné s tomatovou espumou, což je módní hit v oblasti studených omáček. A nakonec cupcake na způsob red velvet, jehož chuť podtrhovala hlavně čokoládová pěna.


Terina z králíka, rebarbora, rilette z králičích stehen


Hovězí pupek, zapečené brambory s kořenovou zeleninou, tomatová espuma, zelený chřest





Dále jsme zavítali ke stánku restaurace Kobe ze Starého města, jejíž specialitou jsou masa z grilu, ale i sushi. Vyzkoušeli jsme miniburger se salátem coleslaw a u piďi burgeru jsme se málem poprali. Maso v měkké houstičce bylo skvěle připravené a provoněné bylinkami. Salát coleslaw se také povedl a za mě určitě jednička.

Kobe miniburger se salátem coleslaw
Jedním z největších lákadel letošního festivalu byla určitě moje oblíbená restaurace Yasmin, Noodles.  Nabízeli totiž kromě jiného i hmyzí pochoutky - cvrčky, chrousty, červy..Za hmyzí menu si žádali docela dost, ale ani to neodradilo návštěvníky od zvědavosti. A ani my jsme nebyli výjimkou. Trochu pod nátlakem jsem si tedy odbila svoji premiéru v podobě kobylky s karamelovou omáčkou, na chrousta jsem ale už neměla. Kobyly byly pražené a tak to nebylo o nic horší než pražené oříšky, ale i tak se z toho můj oblíbený pokrm nestane :P
A kdo by snad toužil si trochu hmyzu odnést s sebou, mohl si zakoupit praktickou hmyzí svačinku do školy či do práce.

Příprava hmyzích pochoutek

Kobylky s karamelovou omáčkou

Hmyzí svačinka

Restaurace Yasmin se možná až moc soustředila na hmyzí speciality, že ostatní pokrmy trochu zanedblala. Dala jsem si jejich čínské kantonské nudle, ale ty mě zklamaly svoji obyčejnou až fádní chutí a nulovou fantazií.

Čínské kantonské nudle

Po hmyzu jsme dostali chuť na něco mořského a proto jsme se vydali do restaurace Oliva by Amandine, kde jsem kdysi i chvíli pracovala a kde jsme ochutnali grilovanou chobotnici s cuketou, sušenými rajčaty, bramborovými noky a česnekovou omáčkou. Chobotnice bylo bohužel opravdu malinko a tak jsme sotva ochutnali, byla ale měkká a dobře ochucená. Bramborové nočky též neměly chybu, pouze omáčka byla podle mě až příliš nakyslá a ani bych nepoznala, že má být česneková.

Chobotnice s cuketou, sušenými rajčaty, bramborovými noky a česnekovou omáčkou

Až po delší době jsme se dostali až na konec areálu, kde měla svůj stánek a mohutný gril známá restaurace La Casa Argentina z Dlouhé. Už z dálky nás vítala nádherná vůně grilovaného masa. Jelikož už jsme ale za ten den měli masa docela dost, chtěli jsme vyzkoušet něco jiného a naše volba nakonec padla na tuňákový salát. Jaké bylo naše překvapení, když jsme dostali téměř přetékající talíř plný salátu, což je na festivalu spíše výjimkou. Salát bych osobně připodobnila spíše k tataráku. Jednalo se totiž o syrového tuňáka nakrájeného na velké kostky a zeleninu s chilli a bilinkami. Chuť musím určitě pochválit. Méně výrazného tuňáka dobře doplňovala lehce pálivá chilli paprička, limetka a směs mnoha bylinek. Na to, že se jednalo o syrovou rybu ale byla porce až příliš velká.

La Casa Argentina


Tuňákový salát

Sečteno, podtrženo - tento ročník Prague Food festivalu jsme si opět moc užili a i když jsme ochutnali jen část, mohu říct, že zde bylo mnoho skvělého jídla a také příjemná atmosféra. 
Vstup společně s deseti grandy (platidly) stojí 500 Kč a my jsme si ještě koupili 20 grandů navíc za 600 Kč. V porovnání s tím, kolik prezentované restaurace stojí při normální návštěvě, je to cena přijatelná a hlavně si během ochutnávek můžete vysledovat, kam byste se chtěli podívat i na opravdovou večeři :)

Žádné komentáře:

Okomentovat