úterý 28. července 2015

Cuketa zapečená s mletým masem a americké brambory

Tak konečně je tady sezóna cuket. Já je miluji už odmalička a dokonce si pamatuji, když jsme pěstovali i patizony, které se už teď moc nevidí. Jelikož jsme měli cuket dostatek a někdy i nadbytek, dělali jsme je doma na tisíc způsobů a já v tom teď nyní úspěšně pokračuji. Nejraději dělám špagety s cuketou, cuketový perník, bramborák z cukety nebo zeleninovou zapečenou směs. Dnes jsem ale udělala další skvělé jídlo a to plněné zapékané cukety, které osloví i cuketové "začátečníky". Toto jídlo mi připomíná Středomoří a dýchá letní atmosférou.



Suroviny:
na 4 porce
1 středně velká cuketa
300 g mletého hovězího masa
2 menší rajčata
1 žloutek
1 velký panák suchého bílého vína
2 stroužky česneku
1 šalotka nebo 2 jarní cibulky
50 g jemně strouhaného sýra typu parmazán
2 lžíce oleje
hrstka sekané petrželky či dalších bylinek podle chuti
lžíce sušených provensálských bylinek

na americké brambory
8 středně velkých brambor
2 lžíce olivového oleje
lžička soli a lžička sladké papriky

Postup:
Mleté maso smícháme v míse se žloutkem, prolisovaným česnekem a provensálským kořením a necháme v chladu alespoň hodinu odležet. Cuketu omyjeme a rozřízneme podélně napůl. Vydlabeme všechna semínka a dužinu tak, aby nám vznikl široký žlábek. Jestliže má cuketa málo semínek a je potřeba odstranit čistou dužinu, odložíme si ji stranou a později ji nakrájenou přidáme do masové směsi. Rozpálíme si pánev s pár kapkami oleje a celé půlky cuket na ní lehce osmahneme z obou stran. Hotové cukety vyjmeme a odložíme stranou.
 Na stejné pánvi zpěníme nasekanou cibulku a přimícháme mleté maso, které dvěma vařečkami důkladně rozdělíme na jednotlivé hrudky. Když se maso opéká, připravíme si rajčata. Těm nařízneme do křížku slupku, dáme do misky a přelijeme vařicí vodou. Po několika minutách rajčata vyjmeme a oloupeme a nakonec nakrájíme na kostky.
Je-li maso osmahnuté, podlijeme ho vínem a necháme jej vypařit. Do pánve dál přidáme rajčata a případně vydlabanou dužinu z cukety a necháme chvíli dusit. Směs osolíme, opepříme a přidáme nasekané bylinky a stáhneme z ohně. Troubu předehřejeme na 180 °C
Nyní si připravíme americké brambory tak, že všechny brambory nejdříve důkladně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na klínky. Necháme je asi pět minut ve studené vodě, aby se uvolnil škrob. Brambory dáme do hrnce a v čisté vodě přivedeme téměř k bodu varu. Takto je blašírujeme asi 5 minut - urychlí to další proces pečení. Po 5 minutách slijeme vodu a k bramborám přidáme olivový olej, sůl a papriku a řádně vše promícháme. Brambory vyskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě 20 - 30 minut dozlatova.
Do menšího pekáčku umístíme cukety, které důkladně naplníme masovou směsí. Povrch posypeme sýrem a dáme zapéct k bramborám do trouby asi na 20 minut., dokud sýr také nezezlátne. 
Já počítám na porci půl půlky cukety, ale jestliže nebudete dělat přílohu, určitě zvládnete i celou půlku.


Žádné komentáře:

Okomentovat