čtvrtek 23. července 2015

Lehký kuskus se zeleninou a kuřetem

Kuskus je skvělá a variabilní příloha, která má mnoho využití v teplé i studené kuchyni. Já osobně ho ale nejraději používám jako lehké hlavní jídlo a o to víc teď v létě, kdy si s kuskusem vykouzlíte skvělý letní oběd. Kuskus můžete spojit téměř s jakýmikoliv surovinami. Já jsem tentokrát použila letní zeleninu a lehce stravitelné kuřecí maso.



Suroviny:
na 4 porce
2-3 stehenní kuřecí řízky
160 g kuskusu
1 červená a 1 žlutá paprika
1 malá cuketa
1 malý lilek
2 lžíce červené kari pasty
olivový olej
šťáva z citronu
nasekané bylinky podle chuti (bazalka, oregano, tymián)

Postup:
Řízky omyjeme, odblaníme a nakrájíme na nudličky. V misce rozmícháme kari pastu se třemi lžícemi olivového oleje a zakápneme citronovou šťávou. Marinádu důkladně promícháme s masem a necháme odležet v lednici (klidně přes noc).
Lilek a cuketu podélně rozřízneme a zbavíme semínek. Lilek nakrájíme na čtvrt-kolečka, rozprostřeme na papírovou utěrku, lehce posolíme a necháme 5 - 10 minut "vybrečet". Poté lilek důkladně osušíme. Cuketu nakrájíme na půl-kolečka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. 
Na hlubší pánvi rozpálíme kapku oleje a vsypeme kuřecí kousky obalené v marinádě. Maso opékáme dozlatova a poté vyjmeme z pánve stranou. Na výpeku z masa nejdříve restujeme samotný lilek a poté přidáme i papriku a cuketu. Mezitím si do větší skleněné mísy nasypeme kuskus, který zalijeme stejným množstvím skoro vroucí vody. Pořádně zamícháme,přikryjeme pokličkou nebo potravinářskou fólií a necháme odpočívat. Zeleninu mírně opékáme na pánvi, dokud nebudě měkká, ale ne rozvařená. Můžeme ji podle potřeby podlít trochou vody. K zelenině přidáme hotový kuskus a důkladně promícháme, aby kuskus nasál chutě výpeku a kari pasty. Do pánve přidáme i kuřecí maso a směs osolíme, opepříme a zakapeme podle chuti citronovou šťávou. Lehce prohřejeme, promícháme s bylinkami a můžeme servírovat.



4 komentáře:

  1. Nádhera, miluju kuskus, jen moje děti ho odmítají jíst. :(
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu no, chce to čas :) Manžela jsem na to chvíli přemlouvala, ale už si ho s chutí dá :)

      Vymazat
  2. Já bych si odpustila to kari koření, moc ho nemusím. Jinak kuskus na ten stejný způsob dělám hodně často. Kuskus mám moc ráda ale nejraději ho mám na slano. Na sladko ho občas dám do připraveného jogurtového nápoje s hodně ovocem a to moc nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za komentář - já také preferuji slanou úpravu se vším možným, co je doma :)

      Vymazat