čtvrtek 9. července 2015

Římský salát s pomerančem a mozzarrelou

Poslední dny bylo venku opravdu horko a člověk v takovém počasí ani nemá hlad natož chuť na nějaké velké vaření. My jsme jako každý rok vyrazili na filmový festival do Varů  a tajně doufali, že se neupečeme. Co mě opravdu pobavilo, byly stánky lemující centrum města, které absolutně nezareagovaly na aktuální počasí a dál vesele nabízely grilované klobásy a langoše a to i v pravé poledne. Možná ještě více mě pobavili ti chudáci, kteří si tu klobásku v poledne s klidem dali. To já bych nemohla. A tak když jsme se vrátili domů hned jsem přemýšlela, jaký bych udělala salát. Nakonec z toho vznikl lehký a osvěžující salát, který vás svojí chutí určitě mile překvapí.



Suroviny:
na 2 porce
římský salát (cca 12 velkých listů, polovina menší hlávky)
1 pomeranč
cca 8 cherry rajčátek
hrst slunečnicových semínek
1 koule mozzarelly
4 lžíce panenského olivového oleje
4 lžíce balzamikového octa
1 lžíce sušených bylinek na salát (já používám výhradně řecké)
sůl

Postup:
Nejdříve si připravíme zálivku. V salátovém shakeru smícháme olej a ocet, přidáme trošku soli a sušené bylinky a dobře protřepeme. Zálivku necháme odstát.
Semínka nasucho opražíme na pánvi, trvá to pouze chvilku. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Ze salátových listů odtrhneme tvrdé bílé konce, které nepoužijeme. Zbývající listy natrháme na menší kousky a přesuneme do mísy. Pomeranč oloupeme, zbavíme bílých částí a jednotlivé filety nakrájíme na kostky. Cherry rajčátka přepůlíme či rozčtvrtíme (podle velikosti), mozzarellu natrháme na kousky. Zeleninu, pomeranč i mozzarellu promícháme v míse a přelijeme znovu promíchanou zálivkou. Navrch posypeme slunečnicovými semínky a ihned podáváme. Mňam!



Žádné komentáře:

Okomentovat