pátek 3. července 2015

Savariny v zázvorovém sirupu

Savarin je původem francouzský, většinou kynutý moučník, pro který je typické přelití horkým sirupem. Já jsem na savariny narazila už před nějakou dobou a od té doby je s úspěchem jednou za čas doma udělám. Pravda, je to trochu těžší moučník nevhodný pro dietáře, už i kvůli tomu, že kromě cukrového sirupu je servírován se šlehačkou. Člověk se ale může jednou za čas rozmazlit a nebo překvapit návštěvu. Navíc si můžete pokaždé vytvořit novou variantu podle toho, jak ochutíte sirup a které ovoce použijete na dozdobení.



Suroviny:
na 6 ks
130 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
50 g rozpuštěného másla
2 vejce
nastrouhané kůra z bio citronu
4-5 lžic mléka
dvě špetky soli
1 plná lžička sušeného droždí

na sirup
šťáva z 1 citronu
kus zázvoru velký jako palec, nastrouhaný najemno
200 g cukru krupice
2 dl vody

Postup:
Nejdříve zaděláme těsto. V míse smícháme nejdříve suché suroviny: mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a droždí. V jiné misce rozšleháme vajíčka, zchladlé máslo a mléko, přilijeme do suchých přísad a zpracujeme do hladkého těsta. Těsto překryté utěrkou necháme na teplém místě asi půl hodiny kynout. Připravíme si formičky. Nejlepší jsou formy ve tvaru bábovičky či věnečku s dírou uprostřed, do které budeme nakonec plnit šlehačku. Vykynutým těstem naplníme bábovičky zhruba do poloviny a necháme ještě asi 15 minut kynout. Předehřejeme si troubu na 180°C a savariny pečeme asi 10-15 minut dokud nezezlátnou. Mezitím si připravíme cukrový sirup tak, že v rendlíku smícháme vodu s cukrem, zázvorem a citronovou šťávou a přivedeme za stálého míchání k varu. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni, dokud tekutina nezhoustne.
Upečené bábovičky necháme mírně vychladnout ve formičkách a poté je vyklopíme na hlubší plech. Zde je poléváme horkých sirupem, dokud se všechen nevsákne do těsta. Ze 250 - 300 ml smetany ke šlehání ušleháme tuhou šlehačku a tou zdobíme středy vychladlých věnečků. Navrch ozdobíme ovocem podle fantazie.
Já jsem byla tentokrát minimalistická a použila pouze kiwi, ale hezky vypadají jahody, borůvky nebo třeba ananas.

Žádné komentáře:

Okomentovat