úterý 14. července 2015

Studená polévka Gazpacho

V dnešních horkých dnech není nic lepšího než zaplnit jídelníček pořádnou dávkou čerstvé zeleniny. A nejsou to pouze saláty, kde zeleninu bohatě zužitkujete. Taková studená zeleninová polévka dokáže skvěle osvěžit, ale i zasytit. Vzpomínám si na náš pobyt ve Španělsku, kdy jsem poprvé ochutnala gazpacho a hned jsem si ho zamilovala. Jak jsme Španělskem projížděli, neodpustili jsme si v každém městě tuto pochoutku ochutnat. Pokaždé byla trochu jiná, ale vždy jedinečná a dobrá. Polévka není nijak složitá a tak si ji můžete připravit během letních dnů i doma. Z mojí zkušenosti si ji zamilují i ti, kteří tvrdí, že studená polévka není polévka :)



Suroviny:
na 4 porce
4 velká rajčata
1 menší žlutá (červená) paprika
1 menší salátová okurka
2 šalotky nebo půlka červené cibule
100 ml suchého červeného vína
2-3 stroužky česneku
4 lžíce kvalitního olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř
nasekané bylinky podle chuti (bazalka, tymián)

Postup:
Rajčata nařízneme do křížku, dáme do hlubší mísy a zalijeme vařící vodou. Po pár minutách rajčata vyndáme a oloupeme a rozčtvrtíme. Šalotku či červenou cibuli nasekáme najemno, papriku očistíme a nakrájíme na malé kousky, okurku oloupeme a též pokrájíme na drobné kostky. Hrst nasekané okurky a papriky odložíme stranou na ozdobu.
Do mixéru dáme rajčata, cibuli a prolisovaný česnek a rozmixujeme. Poté přidáme i okurku a papriku a znovu rozsekáme. Nakonec do směsi přilijeme víno, olej i ocet, osolíme a opepříme a znovu řádně rozmixujeme. Podle chuti dochutíme octem či solí. Polévku přelijeme do skleněné mísy a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Vychlazené gazpacho servírujeme pokapané olivových olejem a ozdobené nasekanou zeleninou a bylinkami.



Žádné komentáře:

Okomentovat