Suroviny:
na 4 sklenky sirupu
1 kg vyzrálých jahod
500 g malin
velká hrst mátových lístků
cca 600 g cukru krupice
100 ml vody
Postup:
Jahody i maliny omyjeme a očistíme, jahody nakrájíme na malé kousky. Ovoce vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přivedeme k varu a rozmixujeme ponorným mixérem. Přisypeme polovinu máty nasekané nadrobno a šťávu necháme na mírném ohni cca 1 hodinu probublávat. Poté ovoce proprasírujeme přes jemný cedník nebo přes plátýnko. Já osobně mám ráda lehce hrubý sirup, takže volím cedník. Podle toho, kolik získáme šťávy, zvolíme množství cukru. V jedné staré kuchařce jsem se dočetla poměr asi 400 g cukru na půl litru šťávy. Já získala asi 700 ml šťávy, takže jsem dala necelých 600 g cukru, z toho 100 g cukru jsem umixovala společně se zbývající mátou. V čistém hrnci šťávu opět zahřejeme šťávu s cukrem a vaříme asi pět minut. Sirup poté plníme do důkladně vymytých a nejlépe nahřátých sklenic a zavíčkujeme. Vydrží několik měsíců.
To vypadá dokonale! :) Já jahody miluju, ale víc asi ty čerstvé, nijak neupravené (rozuměj i nakrojení :D), krása, díky za tip! :)
OdpovědětVymazatděkuji :) jojo jahody jsou nejlépe čerstvé a když už člověk neví co s nimi, tak je ten pravý čas na marmeládu a sirup :)
Vymazatrecept se mi líbí jen nemám maliny.
OdpovědětVymazatAleno, my máme maliny na zahradě a rozrostly se do takového pralesu, že to budeme muset zmírnit. Za to ale plodí jako blázen :)
VymazatTaky máme malinový prales, ale ještě nejsou zralé.
Vymazat