sobota 14. ledna 2017

Špagety Bolognese

To je tak zase venku nepříjemný čas, kdy člověk rád sáhne po oblíbeném hřejivém jídle, které potěší nejen v žaludku. Jak už jsem tady zmiňovala, v angličtině mají pro to speciální výraz "comfort food", což podle mne přesně vystihuje, co takové jídlo přináší. Já vařím jídla většinou podle aktuální nálady, která většinou odráží i venkovní počasí. Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely - masožravce :). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože tohle jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbude. Receptů na bolognese je mnoho a já netvrdím, že ten můj je správný, spíš je prostě můj a takový, jaký ho máme rádi :)


Suroviny:
na 6 porcí
600 g mletého masa (hovězí nebo míchané hovězí s vepřovým)
3 lžíce oleje
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 velká mrkev
1 malý celer
1 plechovka drcených rajčat
2 lžíce sušeného oregana
1,5 dcl suchého červeného vína
cca 3 dcl hovězího vývaru
sůl, pepř, muškátový ořišek
parmazán k servírování
hrst sekané hladkolisté petrželky
500 g kvalitních špaget

Postup:
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata a vývar, přiklopíme a dusíme cca 60 - 90 minut (když máme pouze hovězí maso, tak raději déle). Poté odklopíme a ještě minimálně 10 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala. 
Mezitím si v osolené vodě ve velkém hrnci uvaříme špagety. Scedíme je a ihned přidáme do pánve s omáčkou a důkladně promícháme, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Nakonec štědře posypeme petrželkou a jednotlivé porce na talíři posypeme parmazánem.





4 komentáře:

  1. ...mňam, dělám úplně stejně, jen muškátový oříšek nedávám =) přeji dobrou chuť a příjemný víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho též někdy nedávám :) Krásný víkend Gábino!

      Vymazat
  2. Shoda náhod,zrovna v neděli jsme měli makarony (špagety došly)s rajčatovou omáčkou z ml.masa! Naše vlastní zavařená rajčata,malá sklenička leča (taky vlastní),vyběhlá cibule i s natí,mrkev,řapík.celer.... Bez česneku a dobromysli/majoránky. A vnuk si navrch nalil kečup a poručil nasypat strouhaný sýr. Proti gustu.... A myslím si, že ani jedna italská mamma nedělá tyhle omáčky stejné...... Takže ať žije fantazie! A na názvu až tak nebazírujme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, myslím si, že jeden univerzální recept neexistuje :)

      Vymazat