Suroviny:
na cca 800 ml sirupu
cca 1 litr červeného rybízu ( i se stonky)
150 g cukru na sirup (nebo běžného krystalu)
50 g kokosového cukru
Postup:
Rybíz i se stonky důkladně propereme ve studené vodě a necháme okapat. Rybíz přemístíme do velkého hrnce, podlijeme trochou vody a zahřejeme, není nutné vařit. Při zahřívání důkladně rybíz rozmačkáme šťouchadlem na brambory, snažíme se rozmačkat téměř všechny kuličky. Hrnec stáhneme z ohně a rybíz začneme pasírovat přes jemné sítko nebo pasírovací síto do čisté mísy. Prolisovanou šťávu necháme trochu vychladnout a přimícháme do ní připravené cukry. Množství cukru záleží hlavně na vaší chuti. Já jsem ale nechtěla zabít přirozenou navinulou chuť rybízu a tak jsem to s cukrem nepřeháněla.Nakonec sirup dáme opět do čistého hrnce, přivedeme k varu a pár minut povaříme, sbíráme případnou pěnu. Ještě horký nalijeme do připravených lahví.
Tato rychlá příprava sirupu vyžaduje uchování lahví v lednici a rychlou spotřebu do několika týdnů. Věřím ale, že v letních horkých dnech sirup spotřebujete rychlostí blesku :)
bude potřeba sehnat rybíz a hurá na to 😁😁😁
OdpovědětVymazatTerezo, je to super recept, takže vyzkouším ještě na druhé várce rybízu :) Krásné dny, Iva
OdpovědětVymazatMoc děkuji Ivo, je to opravdu moc osvěžující a teď ve vedrech se to vyloženě hodí. Krásný den i vám. Tereza
Vymazat