pondělí 31. července 2017

Plněné papriky na středomořský způsob

Já prostě miluji plněné papriky. Hlavně tedy ty české s rajskou omáčkou, protože moje mamka je dělá nejlepší na světě.  Dělá je tak dobré, že já sama jsem si na ně ještě netroufla, protože se bojím, že je nikdy nebudu mít jako ona a nebude to to pravé. Papriky s rajskou jsou ale přece jen těžší jídlo a do rozpáleného léta se moc nehodí. Udělala jsem tedy takovou středomořskou verzi, která je odlehčená a k létu se naopak hodí. Zelenina i maso dohromady v jedné porci a příloha už ani není potřeba. Stačí jen kousek chleba, kterým vytřete tu skvělou rajčatovou omáčku. Já osobně chleba či tmavou bagetu nakrájím na plátky, potřu olivovým olej a chvíli opeču v troubě. Je to lahůdka a člověk si připadá jak někde v italské restauraci na břehu moře :)


Suroviny:
na 6 větších paprik
6 ks větších paprik různých barev
250 g mletého hovězího masa
250 g mletého vepřového masa
3 lžíce oleje
1 dcl suchého bílého vína
100 g rýže na risotto
1 menší červená cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky kořenící směsi na mletá masa, já používám od Antonína
1 lžička sladké papriky
1 lžička sušeného tymiánu
hrstka sekaných čerstvých bylinek (oregano, bazalka, tymián, pažitka)
1 plechovka drcených rajčat
cca 10 lístků čerstvé bazalky
250 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř

Postup:
Papriky omyjeme, odkrojíme vršky se stopkou a malým nožíkem vykrojíme semeník. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Na velké pánvi rozpálíme olej a necháme na něm postupně zesklovatět cibulku, poté přidáme i česnek a rýži a pár minut opékáme na mírném ohni. Zastříkneme vínem, necháme ho odpařit a do pánve přidáme mleté maso, které důkladně rozdělíme na jednotlivé hrudky. Vše dohromady opékáme asi 5 minut, než se maso zatáhne. Mezitím směs osolíme, opepříme, okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Troubu rozehřejeme na 180°C. Papriky naplníme směsí masa a přiklopíme vrškem se stopkou. Do hlubšího pekáčku s pokličkou rozprostřeme na dně drcená rajčata a lístky bazalky, na ně dáme papriky a zalijeme vývarem. Papriky by měly být minimálně z poloviny ponořené. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 30 minut a pak ještě 20 minut nezakryté. Já nejraději podávám s topinkami z trouby, které krásně nasáknou rajčatovou omáčku.


4 komentáře:

  1. ...plněné papriky jsou boží ❤ a s tou rajskou sem na tom podobně ale letos sem se ji konečně (vzhledem k mému věku) naučila a musím říct, že se mi povedla perfektně...hezký horký den 😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že je na tom někdo podobně :D Tak to mám tedy ještě chvíli čas se to naučit. Krásný den Gábino :)

      Vymazat
    2. ...recept vyzkoušen 😁 moc nám chutnal 🔝👌😁 děkuji za inspiraci ❤

      Vymazat
    3. jééé, to mě vždy nejvíc potěší :)

      Vymazat