pátek 9. února 2018

Valentýnský parfait

Zase se rok s rokem sešel a blíží se Valentýn. Všude se to tou dobou začervená a zrůžoví a květinářství si zas jednou dobře vydělají :) Jak už jsem vám říkala i loni, pro mne tento svátek nemá příliš velký význam, protože zastávám názor, že lásku bychom si měli vyznávat kdykoliv se nám zachce a drobné dárečky tomu druhému můžeme přeci dávat po celý rok. Když už ale ten Valentýn máme, tak vždy mému muži alespoň připravím něco tématického na zoubek, protože u nás opravdu láska prochází žaludkem. Já vlastně z lásky vařím pořád - valentýn nevalentýn :D
Tyto jednoduché poháry můžete připravit i do uzavíratelné skleničky a můžete si je vzít s sebou do práce. Granátové jablko a pistácie představují opravdu vyjímečnou kombinaci a čokoládová a bílá pěna jsou zase jak den a noc :) Pistácii však přidávejte až těsně před podáváním, jinak oříšky změknou, nebudou křupavé a už to prostě nebude ono.


Suroviny:
na 4 malé skleničky
4 cukrářské piškoty

120 g kvalitní hořké čokolády
2 bílky
100 ml smetany ke šlehání
3 lžíce krupicového cukru

250 g polotučného tvarohu
100 g zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
4 lžíce likéru Grand Marnier (nakoupíte třeba na alkohol.cz)

1 malé granátové jablko
hrstka pistácií

Postup:
Z granátového jablka vylámeme jednotlivá zrnka a pistácie rozsekáme nahrubo. Dále si připravíme čokoládovou pěnu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Bílky vyšleháme do polotuha, přidáme cukr a šleháme dál, dokud sníh nebude tvořit lesklé a pevné špičky. V jiné nádobě vyšleháme dotuha smetanu. K rozpuštěné čokoládě postupně a zlehka přimícháme bílky a nakonec i vyšlehanou smetanu. Na přípravu bílé vrstvy vyšleháme dohladka tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem i likérem.
Piškoty nalámeme na menší kousky a do každé skleničky dáme jeden na dno. Nejdříve navrstvíme čokoládovou pěnu, na ní nasypeme trochu zrníček granátového jablka a na ně pak bílý krém. Nakonec pohár posypeme granátovými zrníčky a nakonec pistáciemi. Pistácie přidáme až těsně před podáváním, jinak trochu zvlhnou. Krém může být i lehce mražený, záleží na vaší chuti.



Žádné komentáře:

Okomentovat