Příkrmy a dětská jídla

Kdo mě sleduje pravidelně ví, že mám doma malou slečnu, která už dospěla do věku, kdy začínáme s různými příkrmy. A protože vaření příkrmů a přesnídávek je přeci jen také vaření, rozhodla jsem se, že svůj blog obohatím i o tuto stránku. Třeba někoho inspiruji.
Neříkám, že nedám dítěti jídlo z koupené skleničky, ale raději upřednostňuji doma uvařené příkrmy, protože přesně vím, co v nich je, mohu experimentovat s chutěmi a také to vyjde levněji.
Pro vaření pro ty nejmenší doporučuji opravdu kvalitně vybírat suroviny a brát jen to nejkvalitnější ze známých zdrojů. Já používám zeleninu buď z farmářského trhu, z naší zahrádky a nebo ze světa bedýnek, kde mají nabídku přímo pro miminka.

I při tomto vaření postupuji hlavně intuitivně a sleduji, co dítěti chutná a co ne. Moje návody neberte jako odborné doporučení, spíše jako inspiraci.


Jahodová přesnídávka
od 8. až 9. měsíce, na cca 6 skleniček
Jahody dodávají základní chuť, jablíčka jsou pojidlo a želírují, protože obsahují pektin a banán slouží jako sladidlo.

650 g jahod
cca 3 sladká jablka, aby váha byla přibližně stejná jako jahody
2 zralé banány

Jahody důkladně omyjeme, vykrájíme stopku a nakrájíme na drobné kousky. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablka dáme je do většího hrnce a přivedeme s trochou vody k varu a vaříme cca 10 min. na mírném ohni. Poté přidáme jahody a opět necháme vařit aspoň 5 minut. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený banán a celou přesnídávku ještě pár minut dobře provaříme. Vše rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem, případně sebereme pěnu. Horké plníme do vysterilizovaných skleniček, dobře uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Přesnídávku je určitě lepší sterilizovat cca 25 minut na 80°C.

Hrášek s mrkví
od 5. měsíce, na 2 malé skleničky po cca 120 g
1 velká hrst vyloupaného čerstvého hrášku
1 velká mrkev
1 lžička bio řepkového či slunečnicového oleje vhodného do příkrmů
cca 70 ml kojenecké převařené mrkve

Mrkev oloupeme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme na zhruba centimetrové kousky. Spolu s vyloupaným hráškem vaříme v páře či v kojenecké vodě asi 20 minut, dokud nebude mrkev měkká (hrášek se vaří kratší dobu, tak ho můžeme přidat vařit později). Uvařenou zeleninu dáme do mixéru s vodou a olejem a rozmixujeme na jemno. Vodu přidáváme podle potřeby, jak je zeleninová hmota hustá.

Mrkvové pyré s bramborem
Pastiňákový příkrm s mrkví
od 5. měsíce, na 2 malé skleničky po cca 120 g
cca 200 g zeleniny v poměru 2 třetiny pastiňáku a 1 třetina mrkve
1 lžička bio řepkového či slunečnicového oleje vhodného do příkrmů, já používám tento
70 ml kojenecké převařené vody

Zeleninu omyjeme, oloupeme a znovu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Pastiňák i mrkev nakrájíme na kousky o velikosti cca 1 cm a uvaříme doměkka na pařáčku nebo v parním hrnci v kojenecké vodě, trvá to cca 20 minut. Uvařenou zeleninu dáme do mixéru a spolu s vodou a olejem a
rozmixujeme najemno.

Červené pyré s rýží

Červené pyré s rýží
od 9. měsíce, na cca 3 skleničky po 120 g
30 g kvalitní rýže (basmati), 2 menší domácí rajčata, 1 mrkev, menší kus cukety, 3 lístky nasekané čerstvé bazalky, 1 lžička bio řepkového či slunečnicového oleje vhodného do příkrmů,
kojenecká voda podle potřeby

Dáme vařit rýži do většího množství kojenecké vody. Zeleninu důkladně omyjeme, mrkev a cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata spaříme a oloupeme slupku, nakrájíme na čtvrtky. Zeleninu přidáme vařit k rýži. Nejdřív mrkev a později i cuketu a nakonec rajčata, která jsou měkká a nepotřebují dlouho vařit, a ke konci varu přidáme bazalku. Je-li potřeba, přilijeme kojeneckou vodu. Když je zelenina i rýže měkká, přidáme olej a zeleninu rozmixujeme i s vodou. Je-li směs příliš hustá, dolijeme kojeneckou vodu.





Jestliže jste jako maminka už začala s příkrmy, jistě jste rychle pochopila princip a také jste zjistila, že to není o přesných receptech, ale o intuitivním vaření. Já jsem si ze začátku hlídala gramáž, ale pak jsem to dostala tak říkajíc "do ruky" a teď už většinou vařím od oka. A proto i další recepty už nebudu příliš rozepisovat a budu používat rovnou obrázek. Berte to tedy ode mne jako inspiraci, kdybyste už náhodou neměli dostatek nápadů :)









1 komentář:

  1. koukám, že je tu nová stránka...taky dělám domácí přesnídávky ale přidávám pudink...a je vynikající 😉

    OdpovědětVymazat